Marketingwaarde Dirk Kuyt ontstijgt de Eredivisie

Amsterdam, 04/05/2015 – Dirk Kuyt is de speler met de hoogste marketingwaarde van de Eredivisie. Volgens het Nederlandse publiek is de Feyenoord-aanvaller commercieel gezien het meest waardevol. Hij is de opvolger van Memphis Depay die vorig jaar naar Manchester United vertrok. De top-5 bestaat verder uit Ron Vlaar, Jasper Cillessen, Kenneth Vermeer en Davy Klaassen.

Repucom onderzocht de marketingwaarde van Eredivisie-spelers aan de hand van de Celebrity DBI index. Voetballers worden door het Nederlandse publiek beoordeeld op acht kenmerken, zoals bekendheid, sympathie en trendsettend.

Sebastiaan Westerhout, Managing Director van Repucom Nederland:

“Afgelopen zomer keerde met Dirk Kuyt een voetballer van internationale allure terug in de Eredivisie. Hij speelde 104 interlands, een Champions League-finale en een WK-finale. In Nederland zijn nog maar zelden spelers te bewonderen met zo’n palmares. Het zorgt ervoor dat 88,2% van de Nederlanders Dirk Kuyt kent, hij is daarmee verreweg de bekendste voetballer van de Eredivisie.”

Zijn oer-Hollandse uitstraling en werkersmentaliteit maken de Katwijker geliefd. Hij wordt gezien als de meest sympathieke voetballer. Zijn populariteit reikt verder dan het Feyenoord-legioen. Zelfs fans van Ajax vinden Kuyt sympathieker dan sommige eigen spelers, zoals Joel Veltman, Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi.

Westerhout:

“Zijn bekendheid en persoonlijkheid leveren Kuyt een enorme online fanbase op. Op Twitter heeft de aanvaller 1,74 miljoen volgers. Het maakt hem interessant voor veel bedrijven. Adidas, Continental en zelfs de Donald Duck gebruikten Kuyt als uithangbord voor hun campagnes.”

Met Ron Vlaar, Eljero Elia en Hedwiges Maduro keerden afgelopen seizoen nog drie andere (oud-) internationals terug in de Eredivisie. Vlaar is na drie seizoenen Premier League en een uitstekend WK in Brazilië uitgegroeid tot een bekendheid. 79,6% van de Nederlanders kent hem.

Cillessen en Vermeer stonden ook vorig jaar allebei in de top-5. Opvallend is de stijging in bekendheid van beide keepers. De Ajax-keeper was vorig jaar bekend bij 61,4%, dit jaar is dat 72,0%. Bij Vermeer ging de stijging van 53,1% naar 67,0%.

Behalve de terugkeer van oudgedienden staan er ieder voetbalseizoen weer nieuwe sterren op, zoals Vincent Janssen. Na Kuyt is Janssen de meest sympathieke voetballer, volgens het Nederlandse publiek. De AZ-spits maakt een stormachtig debuutseizoen door in de Eredivisie. Hij werd international en wordt hoogstwaarschijnlijk topscorer van de competitie. Qua marketingwaarde komt hij vanuit het niets binnen op de tiende plek.

Een andere speler die het afgelopen jaar zijn Oranje-debuut maakte is Anwar El Ghazi. Qua bekendheid en sympathie moet hij de nodige voetballers voor laten gaan, maar op andere kenmerken scoort de vleugelspits van Ajax buitengewoon goed. Men ziet hem als dé trendsetter en merkambassadeur van de Eredivisie. Zijn marketingwaarde is daardoor de achtste van de Eredivisie.

TOP-5 EREDIVISIE-SPELERS MET DE HOOGSTE MARKETINGWAARDE

Rank Speler DBI Score Bekendheid Club
1

Dirk Kuyt

76,89

88,2%

Feyenoord
2

Ron Vlaar

72,65

79,6%

AZ
3

Jasper Cillessen

66,93

72,0%

Ajax
4

Kenneth Vermeer

65,17

67,0%

Feyenoord
5

Davy Klaassen

63,79

65,4%

Ajax

CONTACT

Sebastiaan Westerhout | Repucom

Sebastiaan Westerhout, Managing Director van Repucom Nederland
+31 (0)6-28838618
sebastian.westerhout@nielsen.com

Wat meet Repucoms Celebrity DBI?

Welke sportatleet heeft volgens het Nederlandse publiek de grootste commerciële waarde? Celebrity DBI (Davie-Brown Index) meet de consumentenperceptie van sporters. 1000 Nederlanders beoordelen Nederlandse sportatleten op acht kenmerken.

BEKENDHEID Het percentage mensen dat de sporter kent bij naam. De bekendheid is het belangrijkste kenmerk en vormt de basis van de index. Als een sporter niet bekend is, hebben de andere kenmerken ook geen waarde.
SYMPATHIE Meet de mate van sympathie van de atleet.
RELEVANTIE Toont de belangstelling die men heeft wanneer deze sporter in de media verschijnt en ervaart zijn of haar uitingen als relevant.
TRENDSETTER Geeft aan of men de sporter als een trendsetter ziet.
INVLOED Meet in hoeverre een sporter invloed heeft op het publiek. Wordt men beïnvloed door wat de sporter zegt of doet?
VERTROUWEN In hoeverre geloven mensen een sporter wanneer die iets zegt? Hoe betrouwbaar is de sporter?
MERKAMBASSADEUR Men is sneller geneigd een product te kopen of te overwegen wanneer de sporter dit aanbeveelt.
IDENTIFICATIE De wijze waarop de sporter leeft is een voorbeeld voor anderen.

Dit is de tweede editie van een jaarlijks terugkerend onderzoek naar de marketingwaarde van Eredivisie-voetballers. Meer weten over CelebrityDBI?
Bezoek celebritydbi.com